Bli kjent med: Sofia

Etter å ha gjort alt selv i begynnelsen har vi nå fått flere flinke folk med på laget! Det er på tide å introdusere The A.C. superteam og neste kvinne ut er keramiker og instruktør i The A.C.: Sofia Nömm. Ved å stille de samme spørsmålene rundt kunst og kreativitet, til ulike mennesker, vil vi vise at det ikke finnes noen fasit. På den måten håper vi å at intervjuene vi publiserer her kan være med på å senke terskelen til kunstverden.

Alle bilder: Pernille Haugen


Sofia ble først venninne , så medstudent med Nora på Kunsthøgskolen og har nå også blitt en god kollega. I tillegg til å være instruktør i The A.C. har Sofia en bachelorgrad i keramikk og snart en mastergrad i samme emne. Som barn av arkitekter har kunst og estetikk alltid vært en del av hvem hun er og hva hun gjør. Etter ti år på Steinerskolen gikk turen innom Einar Granum før hun begynte på KHiO. Utover å lage vakre skulpturer og installasjoner (vi gjerne skulle hatt hjemme) er hun mild, pedagogisk og proff! Vi kunne ikke være mer stolte av å ha henne med på laget.


Hvem er du med noen få setninger?
Jeg er 26 år og oppvokst i Oslo. Jeg liker kunst, og fascineres spesielt av kunst som knytter seg til arkitekturen, installasjoner som du kan gå inn i og bli en del av. Selv har jeg en installasjonsbasert praksis hvor jeg forsøker å skape samtaler mellom ulike objekter i et rom. Jeg kombinerer ofte skulptur, lyd og lys og forsøker å skape atmosfæriske landskap hvor jeg kan trigge ulike sanser og følelser.

Hva og hvor har du studert?
Etter jeg var ferdig på videregående på Oslo by Steinerskole hvor jeg gikk kunst linjen, tok jeg et år på Einar Granum kunstfagskole før jeg fortsatte med en bachelor i keramikk på Kunsthøgskolen i Oslo. Nå holder jeg på med min master i keramikk på Kunsthøgskolen.

Hva jobber du med i dag?
Jeg arbeider med mitt master prosjekt som blant annet består av en rekke større keramiske skulpturer i tillegg til å være instruktør i The Art Collective.

Hva betyr kreativitet for deg og hvordan kommer den til uttrykk?
Siden jeg var liten har jeg alltid elsket å arbeide med hendene og å være oppfinnsom. Kreativitet er noe jeg alltid må ha i livet mitt og det kommer til uttrykk i mange aspekter; alt fra å lage skulpturer til matlagning, eller hvordan jeg kler meg. Kreativitet for meg betyr også å utforske nye veier i min praksis. Det kan være nye materialer, nye former, nye fremgangsmåter. Når jeg føler meg veldig kreativ gir det meg en spesiell energi og pågangsmot til å fullføre tidkrevende og store prosjekter. Da kan det føles ut som at det er alt som betyr noe, og da vil jeg bare gjøre det hele tiden. Holder jeg på med en ting for lenge, eller hvis jeg føler meg for trygg i det jeg gjør, mister jeg fort inspirasjonen og det blir tungt og vanskelig å gjennomføre prosjekter. Da rømmer jeg ofte til mindre prosjekter som å male, strikke, sy eller slipe et stuebord.


Har du noen gang blitt rørt eller fått en sterk opplevelse i møte med kunst/mote/arkitektur/ design?
Jeg ble rørt da jeg leste Sol Lewitts brev til Eva Hesse. Etter å ha sett på Hesse sin kunst så mange ganger, sett opp til henne nesten som en Gud, ga Lewitts brev meg en inngang til henne som person. Å forstå at selv henne, slik som oss alle, opplever frykt, angst, og bekymringer var fint. Jeg kunne identifisere meg med de samme følelsene av å sammenligne meg med andre og å prøve og være noe jeg ikke er. Lewitts brev minnet meg på å bare «gjøre» og gi slipp på frykten for å mislykkes. Brevet står for meg som et kunstverk i seg selv, og har betydd mye for meg og min praksis.

Hvem inspirerer deg?
Jeg ble veldig inspirert av utstillingen til Tori Wrånes, «Hot Pocket» på Museet for Samtidskunst i 2017. Måten hun kombinerer forskjellige medium som skulptur, video, og performance i store installasjoner synes jeg er spennende. Du går inn i en drømmeaktig verden, og selv om noen av objektene er statiske, kan de oppleves som levende. Når jeg beveget meg rundt i utstillingen «Hot Pocket» på Museet for Samtidskunst føltes det ut som at objektene vitnet om en hendelse, som om det jeg så var etterdønningene av en samtale jeg gikk glipp av.

Når føler du deg mest i flyt?
Når jeg bygger skulpturer er det ofte veldig repetitivt over lang tid, når jeg kan sone inn i det jeg gjør uten en avbrytelser havner jeg i flyt. Da er det fort gjort å glemme helt elementære ting som å drikke vann, spise eller gå på do.



Hvor drar du når du vil se og oppleve kunst?
Hvis jeg vil oppleve kunst i Oslo og i nærheten av meg synes jeg det er fint å gå på en gallerirunde. Kunstnerforbundet er et av de galleriene jeg er veldig glad i å besøke. Ofte kan det vel så inspirerende å bevege seg i en ny by med spennende arkitektur og nye kulturer som å besøke et galleri eller museum. Istanbul er en by jeg har lyst til å besøke og ellers er jeg litt for glad i Paris.

Har du et råd til andre som ønsker å være kreative?
Forsøk å unngå å være selvkritisk og ikke sensurer deg selv. Ikke stopp hvis du blir misfornøyd ved første forsøk. Ha tålmodighet. Det er også en stor fordel å ha en plass du kan arbeide. Hvis verktøy og kunstmateriell ligger fremme hele tiden kan det være lettere å sette seg ned i hverdagen å jobbe.


Vil du booke et kreativt verksted med The A.C.? Les mer og bestill her.
Vil du se mer av arbeidet til Iliana? Sjekk ut instragramkontoen hennes
her.