Bli kjent med: Sarah

Etter å ha gjort alt selv i begynnelsen har vi nå fått flere flinke folk med på laget! Det er på tide å introdusere The A.C. superteam og først ut er kunstformidlingsstudent og instruktør i The A.C. Sarah Sortland. Ved å stille de samme spørsmålene rundt kunst og kreativitet, til ulike mennesker, vil vi vise at det ikke finnes noen fasit. På den måten håper vi å at intervjuene vi publiserer her kan være med på å senke terskelen til kunstverden.

Alle bilder: Pernille Haugen


Sarah sendte oss en åpen søknad der hun presenterte seg selv, og sitt engasjement for kunst og formidling. Det ble raskt klart for oss at vi delte den samme troen på at kreativ praksis er godt for kropp og sjel, og ønsket om å senke terskelen til kunstverden. At Sarah i tillegg er veldig hyggelig, proff og pålitelig gjør at vi er stolte av å ha henne med på laget.


Hvem er du med noen få setninger?
Meg kort oppsummert: født i 1994 i Tyskland, gift med min fantastiske mann Kjetil, kreativ, kristen, søster, venninne, datter, lærevillig, nysgjerrig, optimist og takknemlig!

Hva og hvor har du studert?
Jeg har en bachelor i Kunst og design med studieretning formidling fra OsloMet og for øyeblikket tar jeg Master i “Kunst i samfunnet”. I tillegg har jeg et årsstudium i kristendom og religion på MF.

Hva jobber du med i dag?
Jeg stortrives med å jobbe som instruktør her med The Art Collective fordi jeg elsker å se andre oppleve skaperglede og mestring i å være kreative. Liten fun fact: Jeg er fra en farmasøyt-familie og jobber deltid på apotek hvor også min mor og to brødre har jobbet.

Hva betyr kreativitet for deg og hvordan kommer den til uttrykk?
Kreativitet for meg handler om å kunne uttrykke seg gjennom undring og lek med frihet til å feile. Jeg tror det er en holdning, et mindset, som er en sentral del av å være menneske. Jeg tror alle er kreative og at man kan vokse i kreativitet gjennom å lære og øve. Kreativitet betyr for meg at vi kan både skape nytt, gjenbruke eller bygge opp igjen. Jeg tenker kreativitet kan uttrykkes i hverdagen gjennom stort og smått som oppmuntrende ord, matlaging og fargevalg. Det spennende med kreativitet i kunsten hvor man kan uttrykke mer når ord kommer til kort gjennom form, farge, lyd, og komposisjon. Personlig uttrykker meg kreativt gjennom tegning, maling, fotografering og skriving. I tillegg vil jeg si at jeg er kreativ med problemløsning i hverdagen, klesvalg og innredning av hjemmet.


Har du noen gang blitt rørt eller fått en sterk opplevelse i møte med kunst/arkitektur/design?
Hm, det fikk meg til å tenke og se tilbake på mange fine opplevelser jeg har hatt. Jeg husker at jeg ble rørt av en pop-up utstilling kalt “Meet Vincent Van Gogh” i London, som fortalte historien om hans liv gjennom brevene han og hans bror skrev til hverandre. Det var en annerledes og “immersive” utstilling med en vellaget audio guide. På slutten av utstillingen kom jeg inn i et rom dekket av bilder fra ulike folk og kunstnere som har vært inspirert av kunsten til Van Gogh. Jeg ble rørt av å se ringvirkningene av hans liv og kunst. Det var alt i alt en virkelig unik og vakker opplevelse å vite mer om hans kunstnerskap! Når jeg etterpå så et av hans bilder på The National Gallery, så hadde jeg en helt annen forståelse og blikk på maleriet hans.

Hvem inspirerer deg?
Å, hvor skal jeg begynne? Jeg blir inspirert av naturen, farger og av å gå på turer ute. Det å se solnedganger, planter, mønstre og sesongene skifte. Jeg blir inspirert av å bare kunne vandre gjennom byer og se på bygninger, folk og hverdagslivet. Det å utforske ulike caféer, bruktbutikker, bokhandler og bibliotek. Jeg blir inspirert av å være med venner, familie og kirken.

Jeg har vært inspirert av er Monet, Art Deco, Wes Anderson, William Morris, Dagny Tande Lid, Van Gogh, Lillian Trotter og den japanske kunstformen Kintsugi for å nevne noe. Jeg vokste opp i et hjem med mange bøker og jeg er veldig glad i å være på ulike bibliotek. Da kan jeg fort glemme tiden og fordype meg i ulike kunstbøker.


Når føler du deg mest i flyt?
Når jeg har lagt vekk telefonen og kan sette meg ned et sted i ro for å male/tegne. Jeg er veldig glad i å høre på musikk mens jeg tegner eller maler, gjerne jazz, klassisk, lovsang, indie eller soul. Da opplever jeg at jeg kan bare være til, fordi gjennom å male/tegne så senker det tempoet mitt, det mentale tankekjøret fra hverdagen blir stille og jeg kan uttrykke meg visuelt. Jeg opplever også å være i flyt når jeg tar med meg kamera eller en skissebok ut. Det får meg til å se med et annet og mer oppmerksomt blikk på omgivelsene. Da føler jeg at jeg er mer tilstede og kan sette pris på livet.

Hvor drar du når du vil se og oppleve kunst?
Når jeg er på reise til nye steder så prøver jeg å alltid være innom minst et galleri eller museum. Om jeg er i et stort museum så pleier jeg å velge ut en utstilling eller noen rom å oppleve. Da liker jeg å først gå og se på alle de ulike verkene, før jeg bruker litt mer tid ved 1-2 verk som sto ut til meg. Ellers er det fort gjort at jeg kan bli overveldet av all kunsten. Jeg liker å tegne og skrive ned tanker jeg får mens jeg ser på kunst. Tankene som kan bli spontane dikt eller andre korte tekster.

Det er mange kunstverk ute i offentlig rom i Oslo! Jeg føler at jeg alltid legger merke til noe nytt når jeg for eksempel er i Vigelandsparken eller Ekebergparken. Jeg synes det er det fint å gå ute alene eller sammen med noen. Jeg setter stor pris å snakke med andre om kunstopplevelser og diskutere det som vi likte, undret oss over eller ble provosert av. I fremtiden så vil jeg utforske mer gatekunsten i området rundt Gamle Oslo og Tøyen. Der er det mange flotte og store verk som er spennende å oppdage!

Bonus/styrke: har du alltid vært interessert i kunst?
Ja, så langt jeg kan huske så har jeg vært fascinert av kunst og jeg hadde stor glede av å se i kunstbøker som liten. Det var spesielt en bok av kunstneren Magritte som jeg likte godt, fordi flere av hans malerier hadde en leken fantasi. Men det var en lang reise for meg å ta steget ut til å studere kunst selv. Mye samtidskunst synes jeg før var veldig vanskelig å forstå. Men etter at jeg har lært mer om det på studiet, så synes jeg nå det kan lede til veldig spennende samtaler og kunstmøter. Spørsmålet gikk fra: “Er dette kunst?” til “Hva kan kunst være?”