Hjemme hos: Nora Kielland

Det aller beste med å ha startet The Art Collective er alle de hyggelige menneskene som på ulikt vis har kommet inn i vårt prosjekt og liv. Det siste året har vi vært “hjemme hos” kunstnere og andre kreative for å vise at det ikke finnes noen fasit når det kommer til kunst, og på den måten håper vi å at “hjemme-hos” serien kan være med på å senke terskelen til kunstverden. Så kom vi på at det kanskje er på tide at vi også deler litt mer om hvem vi er og hva som inspirerer oss! Bli med hjem til med-grunnlegger av The Art Collective: Nora Kielland.

Alle bilder: Pernille Haugen


Hvem er du med noen få ord?
Jeg er 30 år, fullfører i disse dager en bachelorgrad i keramikk på Kunsthøgskolen i Oslo, jobber med egen kunst og er daglig leder i The A.C. Fra tidligere har jeg en bachelorgrad i internasjonal økonomi fra American University of Paris og to år studier på Strykejernet Kunstskole. Jeg elsker å lage ting med hendene, fotografere, formidle, kuratere og dagdrømme – om kunst, fremtiden og veien videre for The Art Collective.

Hva betyr kreativitet for deg og hvordan kommer den til uttrykk?
Å være et kreativ betyr for meg betyr å være åpen; åpen for å se andre og nye løsninger, være nysgjerrig og mindre kritisk. Kreativiteten kommer til utrykk (i større eller mindre grad) gjennom det meste jeg gjør: på kjøkkenet når jeg lager mat, når jeg kler på meg og gjennom problemløsning i hverdagen. Og selvfølgelig når jeg arbeider med kunst.

Har du noen gang blitt rørt eller fått en sterk opplevelse i møte med kunst?
Ja! Fremdeles når jeg tenker på det får jeg en god følelse i kroppen. En høstdag i London for noen år siden så jeg Bram Bogarts ”White plane white” fra 1974 på Tate Modern. Det er et før, og det er et etter. Det kan virke enkelt, men før denne dagen ante jeg ikke at et enormt rektangulært kunstverk i gips kunne være et maleri. Bogart så maling som et tredimensjonalt materiale - en helt ny tanke for meg. Bogart fortsetter å inspirere meg i dag, fordi på samme måte som han utfordret meg på hva jeg tenkte maleri var, slik prøver jeg å utfordre meg selv i hvordan jeg jobber med kunst.


Hvem inspirerer deg?
Jeg inspireres av mennesker jeg møter som brenner for det de driver med. Jeg inspireres av sterke venninner som tørr å si det de mener og gjøre det de tror på, familie som velger med hjertet før hode og kjæresten min som jobber hardt for det han vil oppnå. Jeg blir inspirert av musikk i øret, dans på klubben, ballett i Operaen, medstudenter i verkstedet, veiledere, kunstnere og av mennesker med en ”can-do” attitude.

Gjennom kunstformidler Truls Blaasmo’s Instagramkonto reiser jeg verden rundt og ser fantastisk kunst og vakre steder, og kronikkene til Ragnhild Brochmann om mote og kunst sørger for både ny innsikt og underholdning. Ellers elsker jeg å følge med på jentene i Fæbrik, både som inspirasjon for The Art Collective som business og for å lære meg å sy.

Når føler du deg mest i flyt? 
Jeg er mest i flyt når jeg er alene, det er stille, og dagen er uten avbrytelser og møter. Jeg liker å ha planlagt at i dag skal jeg skape, og morgenen kan være veldig produktiv. På starten av dagen trenger jeg tid til å rigge meg til, finne frem nødvending utstyr og gjøre det hyggelig rundt meg. For å komme i flyt i verkstedet er jeg nødt til å stå, og hvis jeg er skikkelig i siget glemmer jeg å drikke og gå på do. Det er litt som i en dans eller treningsøkt; hele kroppen må med, ikke bare hender og hode. På kvelden rett før jeg sover kommer de aller beste ideene. De prøver jeg å skrive bak øret til dagen derpå.


Hvor drar du når du vil se og oppleve kunst?
Hvis jeg bare kunne valgt et sted for resten av livet hadde det blitt Vigelandsparken. Jeg elsker hvordan årstidene påvirker skulpurene, og er alltid spent på hva som blomstrerer i bedene og hvordan trærne er akkurat nå. Vigelandsmuseet er også helt magisk. Ikke for stort, ikke for lite –helt perfekt. Museet setter parken i perspektiv og man forstår hvor vanvittig prosjekt skulpturparken egentlig er.

Jeg er fra og bor i Oslo, så mange av mine lokale favorittsteder kretser seg rundt hovedstaden. Alltid åpent er utstillingsvinduet til Rydeng Kunsthandel i Uranienborgveien. Najet som driver kunsthandelen lager de vakreste stillbilder i vinduet med kunstverk og antikviteter. Det er virkelig en oase for kunst og undring. Alt i vinduet og den lille butikken er til salgs - det er her jeg har funnet den fantastiske druelampen som er laget i Syria.

Av de større institusjonene er Henie Onstad, Vestfossen og Kistefos fine utflukter. Ellers synes jeg det stadig dukker opp mye spennende gallerier med unge kunstnere i Oslo, i tillegg til gode gamle. For å nevne noen; Isca, Golsa, QB, Vanetten, Buer, Hos Arne og Kösk.

Aktuellt tips!

6.-15. mai er det Avgangsutstilling på Kunsthøgskolen i Oslo og der er det masse fin kunst (i all ydmykhet) å se laget av meg og mitt avgangskull! Sjekk ut utstillingens Instagram eller nettsiden for bilder.

Utstillingen er åpen:
LØR-SØN: 12:00-18:00
MAN-FRE: 10:00-17:00
Adresse: Kunsthøgskolen i Oslo, Fossveien 24


Har du alltid vært interessert i kunst? 
Kunst har alltid vært en del av livet mitt, uten at jeg helt har forstått det før nå. Da jeg vokste opp hadde vi en egen vegg inne hvor søstrene mine og jeg fikk utfolde oss fritt med tegnestifter og maling. Jeg lærte å hekle, sy, strikke, brodere og snekre. Det hadde likevel ikke falt meg inn at jeg selv kunne bli kunstner, eller drive med kunst som et yrke, før en sommer jeg fikk jobb som intern på galleri Peder Lund. Jeg fullførte studiene i økonomi, begynte å jobbe i en regnskapsavdeling, men etter to år hadde jeg fått nok. Jeg tenkte på kunst hele tiden, på tegneklassene jeg hadde tatt i Paris og på kunstnere jeg hadde pugget navnet på sommeren jeg jobbet som intern. Nå er det blitt en del av hvem jeg er.

Har du et råd til andre som ønsker å være mer kreative? 
Hvis du ønsker å bli mer kreativ i kunstfeltet er det beste rådet jeg kan gi å se mer kunst, prate om kunst og utøve kunst. Dra på utstillinger, gallerier og museer, still ”de dumme spørsmålene” og meld deg på ulike verksted. Både Julie og jeg har kjent på hvor vanskelig det er å sette av tid med seg selv til kreativ utvikling – det var en av grunnene til at ideen om et kreativt fellesskap begynte. Det er med kreativitet som det er med trening. Øvelse gjør mester.

Vil du se mer av hva jeg lager og gjør? Insta: @norakielland www: norakielland.com

Vil du tegne eller male med oss? Sjekk ut kalenderen for åpne verksted eller book et privat arrangement.